.

Plutokratiska Val

Det är snart dags för val igen i nordamerika 2016 och eftersom många i Sverige tycks tro att USA är den främsta ledstjärnan för demokrati och frihet i världen kanske det är på plats att ta upp en del skavanker under denna medialt polerade yta.

USA är en oligarki, framkom i en studie (pdf) av två professorer från Princeton och  Northwestern University och är dominerad av en rik och mäktig elit. Lagförslag och politiska propositioner som gynnar denna elit går igenom 45% av gångerna medan motsvarande förslag med lågt stöd hos denna elit, bara godkänns i 18% av fallen.

Ett fräscht exempel på hur det amerikanska politiska systemet korrumperats av "big money" kan läsas i en artikel i SvD i dag med titeln:

Kalldusch för Bush när miljardär kliver in.
"Den republikanske presidentkandidaten Marco Rubios stjärna är på uppåtgående. Nu har en av de mest inflytelserika bidragsgivarna beslutat sig för att stödja den unge Floridasenatorn inför nästa års presidentval i USA."
"New York-miljardären Paul Singer skickade i fredags ett brev till ett dussintal andra republikanska bidragsgivare där han förklarade sin avsikt att stödja Rubio, rapporterar the New York Times."
"Att nu bidragsgivaren Singer, som också har stort inflytande över andra potentiella givare, beslutar sig för att stödja den 44-årige Rubio kan tolkas som att den republikanska kampanjen är på väg in i en ny fas."
SvD

Att en miljardär med stort inflytande över andra bidragsgivare i miljardklassen har makt nog att få hela spelplanen tippa har blivit vardagsmat och detta verkar inte ens ifrågasättas längre ens av SvD.

Att det blivit så är ett resultat av den lag som reglerade privata bidrag till valkampanjer nu tillåter obegränsade bidrag som resulterat i att mindre än 400 familjer donerat nästan hälften av 2016 års kampanjbidrag. När det gäller de republikanska kandidaterna visar en studie av New York Times, Federal Election Commission och Internal Revenue Service att ännu färre, 130 familjer, bidragit till hälften av kampanjfinansieringen under juni månad 2015. Demokraterna har en något mindre del oligarkfinansiering men samma mönster här återkommer. Man kan ju fråga sig hur många Sopranos det finns bland dessa inflytelserika familjer.

 

Lobbyism och mutor
Förutom kampanjbidrag så avslöjade Jack Abramoff, en lobbyist för det republikanska partiet, graden av korruption i amerikansk politik. (En intervju kan ses här: Congress corrupt to core.)
I amerikansk press kallas han 'Mannen som köpte Washington'. Han ansågs vara den mest inflytelserika och framgångsrika lobbyisten under Bushåren, innan han dömdes till fängelse för flera olika brott.

Om nu inte detta skulle vara nog så finns stora frågetecken runt både valet 2000 och 2004 där många tecken tyder på att det var smutsigt spel bakom kulisserna.

Valfusk
Stephen Spoonamore, en cybersäkerhetskonsult på större kreditkortsföretag, hos amerikanska staten och dess säkerhetstjänst, blåste i visslan om det undermåliga datasröstningssystem som gav valvinsten till George Bush 2004 och som fortfarande fanns på plats 2008. (En intervju kan ses här:Hur man riggar ett val )

Så för ett land som nu under ett och ett halvt decennium startat krig och statskupper i "kriget mot terrorismen" marknadsfört till allmänheten under täckmanteln att exportera demokrati till världen, så kanske det är dags att se över sitt eget plutokratiska statsskick.


Share on Google Plus