.

Ubåt! En Till sannolikhet gränsande visshet
 
UBÅT! En Till sannolikhet gränsande visshet from Maj Wechselmann on Vimeo.

 Guldbaggenominerad kritisk dokumentär om ubåtsjakten under första halvan av åttiotalet och om medias skildring av dessa händelser, en film som nu åter har blivit högaktuell i och med de senaste militära insatserna i Stockholms skärgård.
Hårsfjärden oktober 1982:
En febril jakt efter främmande undervattensfarkoster inom militärt skyddsområde pågår. En ubåt sägs vara inringad utan möjlighet till flykt. 350 journalister har samlats vid det presscenter som upprättats vid Berga örlogsbas. All information styrs av militären; den motsägelsefulla och bristfälliga informationen är frustrerande för de nyhetstörstande journalisterna och tidningsrubrikerna blir alltmer spekulativa och dramatiska...

Mer:

Det var Nato som kränkte svenskt vatten på 80-talet

 I en intervju i TV 2:s Striptease i går kväll hävdade förre amerikanske försvarsministern Caspar Weinberger att ubåtar från Nato rutinmässigt kränkte svenskt vatten under 80-talet.

Uppgifterna är mycket besvärande för för svenska politiker och militärer som tidigare pekat ut Sovjet och Ryssland som ansvariga för ubåtskränkningarna.
”Sverige godkände intrången”
  Weinberger, försvarsminister 1980-88, hävdar att ubåtarna med intrången skulle testa hur hög den svenska försvarsberedskapen var.
 Han hävdar också att Sverige godkände samtliga intrång.
  – Det fanns överenskommelser och konsultationer med den svenska regeringen, sa Weinberger i intervjun.
 Med amerikanskt språkbruk kan detta dock lika gärna innebära att samtalen fördes med den svenska marinen.
 Weinberger ville – eller kunde – inte svara på frågan om på vilken nivå kontakterna sköttes.
I går avslöjades dessutom att den svenska marinen i smyg samövade med Natoubåtar i Östersjön i nästan 30 år. Ofta beslöt officerare om samarbetet – utan att informera militärledningen om sina förehavanden.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat2.html

Striptease 7 mars 2000

Caspar Weinberger, USA:s försvarsminister 1981-1987, intervjuas av Jonas Olsson i "Striptease" 2000-03-07 om uppgifterna om att det var NATO-ubåtar som opererade i svenska farvatten under 1980- och 1990-talen.
http://www.oppetarkiv.se/video/2669360/striptease


Sant? Då är det förräderi 

Medan marinen officiellt jagade ryssar fick Nato-ubåtar tillstånd att operera i svenska vatten.Officerare revolterade mot regering och försvarsledning. Det är innebörden av Caspar Weinbergers sensationella uttalanden.

Har Weinberger rätt på denna punkt bör en rättslig prövning göras. I så fall har officerare tagit makten i egna händer och bakom ryggen på både regering och försvarsledning bedrivit en helt egen utrikespolitik. Det måste betraktas som förräderi.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat3.htmlJag hade eldförbud så vi missade vårt bästa tillfälle

Vid 23-tiden den 13:e oktober 1982 blir det indikation på fem minor som spärrar av ett sund vid
Hårsfjärden. En instängd ubåt bryter sig ut.

  – Men jag hade eldförbud, vi missade vårt bästa tillfälle att tvinga upp en ubåt till ytan, säger Sven Olof Kviman, bataljonschef som ansvarade för minavspärrningarna.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/08/ubat.html


Share on Google Plus