.

EU gör vad USA ber dem att göra

Dollarn som världens reservvaluta garanteras av amerikanska kärnvapen. Europa är en koloni till USA. Norge skänker bort sin olja. Michael Hudson kan låta som en paranoid vänsterextremist. I verkligheten är han ekonomiprofessor och konsult på Wall Street. Frilansjournalist Pierre Gilly ringde upp honom.

Den amerikanska ekonomiprofessorn Michael Hudson University of Missouri hör till dem som anser att den amerikanska fastighetsbubblan är en del av ett mycket större problem. USA har haft ett växande underskott i handeln med omvärlden ända sedan Vietnamkriget som man finansieriat med lån.

Hur är dollarns ställning i världen idag?

- USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem. Så dollarn är inte i något vidare skick. Utländska investerar har insett att dollarn kommer att fortsätta att tappa i värde den kommer att gå ner minst ytterligare 20 procent.

Varför finansierar Kina, Opecländerna och Europa ett krig man inte vill ha?

- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.

Vad är EU:s inställning?

- EU gör vad USA ber dem att göra. Europeiska politiker och centralbanker agerar inte i EU:s intressen utan gör vad som är bäst för USA. De tror att EU måste förlita sig på USA, men det är en politisk och ideologisk inställning, och bygger inte på ekonomiska överväganden.  

Läs hela artikeln:
kristianstadsbladet
Share on Google Plus